.

ОНЛАЈН СО ПРИРОДАТА - ДЕН НА ЕКОЛОГИЈАТА

thumbnail

По повод 21март денот на екологијата, СЕПУГС „Арсени Јовков“ во соработка со Општина Бутел организираше настан во рамките на проектот „Онлајн со природата“. Темата која ја обработуваше настанот беше Здравјето и благосостојбата.

            Настанот започна во 11 часот со настапот на децата од детската градинка „11 Октомври“ од Општина Бутел. После нивниот настап следеше обраќањето на градоначалникот на Општина Бутел, г-дин Велимир Смилевски после што следеше најавување на петте тимови кои имаа за задача да реализираат различни активности во врска со темата Здравјето и благосостојбата. За таа цел првиот тим, имаше вклучено 10 ученици кои пишуваа екопораки кои подоцна ги прочитаа, вториот тим облекоа залени маици кои им ги подари Општината Бутел и отидоа во екопатрола, делејќи флаери во врска со екологијата, третиот тим почна со цртање на екокодот на ѕидот од школото, четвртиот тим засади цвеќиња во дворот на училиштето и на крај петиот тим ја разубави целата манифестација со преубава ревија на модели од рециклиран материјал.

            thumbnail 2Откако тимовите започнаа со нивните активности, следеше презентација за чист воздух подготвена од ученици и професори.

            После презентацијата започнаа предавањата од екомотиваторите, после што следеше дебата во која учествуваа ученици од СЕПУГС „Арсени Јовков“ и екомотиваторите заедно со Градоначалникот.

            Пред крајот на настанот следеше забавниот дел, каде што учениците не забавуваа со модна ревија, музички настап и слично, и на крај настанот заврши со екогерила во која учениците заедно со останатите гости со пароли и зелени маици го заобиколија училиштето и направија заедничка фотографија пред нацртаниот екокод.

thumbnail 1

Мултикултурно етно катче со кукли во народни носии во СУГС „Арсени Јовков“

etnokatceВо рамките на проектите од областа на креативните индустрии со поддршка на Министерството за култура, беше реализиран проект за запознавање на младите со традицијата, фолклорот и обичаите, како битни обележја на еден народ.  
Целта на проектот беше младите (средношколци) да се запознаат со традицијата, фолклорот и обичаите и преку создавање креативен дух да го запознаат и осознаат својот идентитет, но и да го негуваат културното наследство од нашите предци.

Повеќе: Мултикултурно етно катче со кукли во народни носии во СУГС „Арсени Јовков“

Марија
Дренковска - Стојановска

 

BRO-baner-14a

 

matura-baner-14

 

2 Logo DIC

 

CSOO-14-web

 

header-mk

 

 

fb